Çin’in Wuhan kentinde başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle İSG eğitimleri, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan duyuru ile 18 Mart 2020 tarihinde durduruldu. Bakanlık, 17 Nisan 2020’de yaptığı açıklamasıyla çalışanlara verilecek temel eğitimlerin uzaktan eğitim yöntemi kullanılarak verilebileceğini bildirdi. Duyurunun ardından bakanlığın yetkilendirdiği eğitim kurumları; iş güvenliği uzmanlığı, iş yeri hekimliği ve diğer sağlık personeli temel eğitim programlarını eş zamanlı olmak şartıyla vermeye başladı.
İSG uzaktan eğitimleri ile çalışanlar, kalabalık eğitim salonlarında bulunmadan, uzman kişiler tarafından hazırlanmış eğitimleri internet bağlantısı bulunan her yerde alabilmektedir. Eğitimler; az tehlikeli, tehlikeli veya çok tehlikeli sınıftaki iş yerleri için ayrı ayrı tasarlanıp, hazırlanmaktadır. Yönetmeliğe göre eğitimler, az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde üç yılda en az bir defa, tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde iki yılda en az bir defa, çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde yılda en az bir defa olmak koşuluyla düzenli aralıklarla tekrarlanmalıdır. Öte yandan verilen eğitimler az tehlikeli iş yerleri için en az sekiz saat, tehlikeli iş yerleri için en az on iki saat, çok tehlikeli iş yerleri için ise en az on altı saat olmalıdır.
İSG uzaktan eğitimi nasıl olmalıdır?
İSG uzaktan eğitim yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen temel eğitimlerin yönetmelik kapsamında bazı hükümlere uyması gerekir. Öncelikle, kullanılan uzaktan eğitim yönetim sistemi uluslararası standartlara uygun olmalıdır. Farklı kaynak ve farklı sistemlerde çalıştırılabileceği gibi farklı eğitim setleri ile de yeniden kullanılabilmelidir. Yönetilebilir ve izlenebilir olmasının yanı sıra, kullanıcılar için ulaşılabilir olmalıdır. Eğitim programı ile uzaktan eğitim yönetim sistemi, eğitim sırasında kullanıcıların katılımına imkan sağlayan etkileşimli bir yapıda olmalıdır. İSG uzaktan eğitime katılan çalışanların sisteme giriş ve çıkışları, sistemde geçirdikleri süreler, ölçüm ve değerlendirme sonuçları, eğitimlerin tamamlanma oranları ve benzeri veriler eğitim yönetim sistemi aracılığı ile kayıt altına alınmalı ve raporlanmalıdır. Çalışanlara verilen eğitim programının içeriği katılımcıların eğitim seviyelerine uygun, işe ve iş yerine özgü, çalışanların bildikleri, tanıdıkları iş ve çalışma ortamı ögeleri kullanılarak hazırlanmalıdır.