6331 sayılı kanuna göre her işletme, çalışanlarına iş sağlığı ve güvenliği eğitimi vermek zorundadır. İş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında çeşitli iş güvenliği uygulamalarının yapılmaması durumunda iş güvenliği cezaları kesilir. Para cezaları iş yerlerinin tehlike sınıfına ve çalışan sayısına göre farklılık göstermektedir.
2020 yılı iş güvenliği eğitimi almama cezaları şöyledir;
- İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili tedbir almamak, organizasyonu yapmamanın, gerekli araç ve gereçleri sağlamamanın, sağlık ve güvenlik tedbirlerini değişen şartlara uygun hale getirmemenin ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapmamanın cezası 4.688 TL ile 14.064 TL arasında değişmektedir.
- İş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirmemenin cezası 11.735 TL ile 35.205 TL arasındadır. Bu ceza aykırılığın devamı halinde her ay tekrarlanır.
- İSG hizmetleri için görevlendirilen kişi veya hizmet alınan kurum ve kuruluşların görevlerini yerine getirebilmeleri için araç-gereç-mekân sağlamamak ve İSG hizmetlerini yürütenler arasında koordinasyonu sağlamamanın cezası 3.516 TL ile 10.548 TL arasında değişmektedir.
- Görevlendirilen kişi veya hizmet alınan kurum ve kuruluşlar tarafından iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuata uygun olan ve yazılı olarak bildirilen tedbirleri yerine getirmemenin cezası 2.342 TL ile 7.026 TL arasında değişmektedir.
- Görevlendirilen kişileri, hizmet alınan kuruluşları, başka iş yerlerinden gelen çalışanları ve bunların işverenlerini İSG riskleri konusunda bilgilendirmemenin cezası 3.516 TL ile 10.548 TL arasında değişmektedir.
- İş güvenliği uzmanlarının ve iş yeri hekimlerinin hak ve yetkilerini kısıtlamanın cezası 3.516 TL ile 10.548 TL arasında değişmektedir.
- İş yerinde risk değerlendirmesi yapmamak veya yaptırmamanın cezası 7.038 TL ile 21.114 TL arasında değişmektedir. Aykırılığın devamı halinde ceza tutarı 31.680 TL’ye kadar çıkmaktadır.
- Risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaları yapmamanın cezası 3.516 TL ile 10.548 TL arasındadır.
- Acil durumları belirlememek, acil durumlar için tedbir almamak, acil durum planlarını hazırlamamak, destek elemanı görevlendirmemek, araç gereç sağlamamak, acil durumlarda iş yeri dışındaki kuruluşla irtibatı sağlayacak düzenlemeyi yapmamanın cezası 2.342 TL ile 7.026 TL arasında değişmektedir.
- Ciddi ve yakın tehlike durumunda; çalışanların işi bırakarak güvenli yere gitmelerini sağlamamanın; zorunluluk olmadıkça, gerekli donanıma sahip ve özel olarak görevlendirilenler dışındaki çalışanlardan işlerine devam etmelerini istemenin, müdahalede bulunan çalışanları yaptıkları müdahaleden dolayı sorumlu tutmanın cezası 2.342 TL ile 7.026 TL arasında değişmektedir.
- İş kazalarının ve meslek hastalıklarının kaydını tutmamak, gerekli incelemeleri yaparak bunlar ile ilgili raporları düzenlememek, İş yerinde meydana gelen ancak yaralanma veya ölüme neden olmadığı halde iş yeri ya da iş ekipmanının zarara uğramasına yol açan veya çalışan, iş yeri ya da iş ekipmanını zarara uğratma potansiyeli olan olayları inceleyerek bunlar ile ilgili raporları düzenlememenin cezası 3.516 TL ile 10.548 TL arasında değişmektedir.
- İş kazalarını ve meslek hastalıklarını 3 iş günü içinde SGK’ya bildirmemenin cezası 4.688 TL ile 14.064 TL arasında değişmektedir.
- Çalışanlara sağlık gözetimi yaptırmamak veya tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışacaklar için sağlık raporu almamanın cezası her çalışan için 2.342 TL’dir.
- İş yerinin çeşitli bölümlerindeki riskler ve çalışan sayılarına göre çalışan temsilcisi görevlendirmemek ve çalışan temsilci ve destek elemanlarının haklarını kısıtlamak ve gerekli imkanları sağlamamanın cezası 2.342 TL ile 7.026 TL arasındadır.
- Çalışan temsilcilerinin öneride bulunma ve tedbir alınmasını isteme hakkını ihlal etmenin cezası 3.516 TL ile 10.548 TL arasındadır.
- Elli ve üzeri çalışanın bulunduğu ve altı aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kurulunu oluşturmamanın cezası 7.032 TL ile 14.064 TL arasındadır.
- Alt işverenin bulunduğu durumlarda uygun kurulu oluşturmamak, kurullar arasında koordinasyonu sağlamamak, aynı çalışma alanında birden fazla işverenin bulunması ve bu işverenlerce birden fazla kurulun oluşturulması hâlinde birbirlerinin çalışmalarını etkileyebilecek kurul kararları hakkında diğer işverenleri bilgilendirmemenin cezası 4.688 TL ile 14.064 TL arasında değişmektedir.
- Yönetim tarafından; birden fazla iş yerinin bulunduğu iş merkezlerinde İSG yönünden diğer iş yerlerini etkileyecek tehlikeler hususunda tedbir almayan işverenleri Bakanlığa bildirmemenin cezası 11.735 TL ile 35.205 TL arasında değişmektedir.
- Ölçüm, inceleme ve araştırma yapılmasına, numune alınmasına veya eğitim kurumları ile ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin kontrol ve denetiminin yapılmasına engel olmanın cezası 11.735 TL ile 35.205 TL arasındadır.
- İşin durdurulması sebebiyle işsiz kalan çalışanlara ücretlerini ödememek veya uygun başka iş vermemenin cezası 1.899 TL’dir.
- Büyük kaza önleme politika belgesini hazırlamamanın cezası 117.391 TL ile 352.173 TL arasındadır.
- Güvenlik raporunu hazırlayarak Bakanlığın incelemesine sunmadan iş yerini faaliyete geçirmek, işletilmesine Bakanlıkça izin verilmeyen iş yerini faaliyete geçirmek, durdurulan iş yerinde faaliyete devam etmenin cezası 187.825 TL ile 563.475 TL arasında değişmektedir.
- Çalışanlara standartlara uygun ve CE belgeli kişisel koruyucu donanım temin etmemek ve yer altı maden işletmelerinde çalışanların bulundukları yeri ve giriş çıkışlarını gösteren takip sistemini kurmamanın cezası 948 TL’dir.