İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri nasıl tasarlanır?

İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri nasıl tasarlanır?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında bulunan iş yerleri, çalışanlarına iş sağlığı ve güvenliği eğitimi vermek zorundadır. İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimlerinin amacı iş yerinde bir iş sağlığı güvenliği kültürü oluşturmak, çalışanların daha bilinçli olmasını sağlamak ve eğitimde aktarılan bilgilerin çalışanlar tarafından benimsenmesini sağlamaktır.

İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri tasarlanırken ilk olarak eğitimin konusunun katılımcılar için ne kadar önemli olduğu sorusunun cevabı aranmalıdır. Katılımcılar kendilerini ilgilendirmediklerini düşündükleri eğitimleri çok kısa bir süre dinler ve ardından dikkatleri dağılmaktadır. Bu nedenle hem eğitim amacına ulaşmamış olur hem de iş gücü kaybı yaşanır. Bunu önlemek için eğitim programları hazırlanırken çalışanlar ya da temsilcilerin önerileri dikkate alınmalıdır. İşverenler yıl içerisinde düzenlenecek olan eğitim programlarının hazırlanmasını sağlar. İşe alımlarda, mevzuat değişikliklerinde ya da yeni risklerin ortaya çıkması durumunda eğitim programına ilaveler yapılmalıdır. Eğitim basit ve kolay anlaşılabilir olmalı, eğitimin sonunda katılımcılar çelişkide bırakılmamalıdır. Eğitimler çalışanlara bireysel ya da gruplar halinde verilebilir. İşverenin yapacağı bireysel seviye tespiti ile çalışanların eğitim öncesi seviyeleri belirlenir. Verilen eğitimin sonunda ölçme, değerlendirme yapılarak eğitimin etkin olup olmadığına bakılır. İhtiyaç halinde eğitim tekrarlanmalıdır.

Eğitim süreleri, iş yerlerinin tehlike seviyesine göre düzenlenmiştir. Az tehlikeli iş yerleri için eğitim süresi en az 8 saattir. Tehlikeli iş yerleri için en az 12 saat olan eğitim süresi çok tehlikeli iş yerleri için ise en az 16 saat olarak belirlenmiştir. Eğitimler iş yerinde görevli iş güvenliği uzmanları ile iş yeri hekimleri tarafından ya da bakanlık tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumları ile ortak sağlık ve güvenlik birimleri tarafından verilmelidir. Eğitimin verileceği mekan, eğitimin uygulanmasına imkan sağlayan, uygun bir yapıda olmalıdır. Eğitim kayıt altına alınmalı ve dokümantasyonu yönetmeliğe uygun olmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.