17 Ağustos depreminin üzerinden yıllar geçti. Ülkemiz o gün yüzleştiği deprem gerçeğiyle birlikte yaşamayı öğrendi, öğreniyor. Türkiye topraklarının yüzde 92’si fay hatları üzerinde bulunuyor. Bu nedenle de her yıl ülkemizde irili ufaklı sarsıntılar meydana geliyor. Kandilli Rasathanesi’nin açıkladığı verilere göre; 2019 yılında 23 bin 481 deprem meydana gelirken, 2020 yılında 17 Ağustos’a kadar 21 bin 549 deprem oldu. Depremler öncesinde herhangi bir uyarı olmadan meydana geldiğinden, depreme ne zaman ve nerede yakalanacağımızı kimse bilmiyor. Herkes evlerinin depreme ne kadar dayanıklı olduğunu merak ediyor. Peki günümüzün oldukça büyük bir kısmını geçirdiğimiz iş yerlerimiz depreme ne kadar hazır?
İş yerlerinin deprem ve diğer afetlere dayanıklı olabilmeleri için öncelikle afet acil durum planlarının hazır olması gerekmektedir. Her yıl yeterli sayıda deprem tatbikatı yapılarak denetim sağlanmalı ve gerekiyorsa geliştirme ya da değişiklikler yapılmalıdır. Depremin can ve mal kaybına neden olmaması için iş yerlerinin proje aşamasından itibaren deprem yönetmeliğine ve standartlarına uygun olması gerekmektedir. Binanın sağlam olması ve içinde çalışanların doğru davranışları sergilemesi sayesinde depremde can ve mal kaybı en aza indirilebilir.
İş yeri içerisinde sabitlenmemiş eşyalar, mobilyalar ve çeşitli makineler deprem sırasında hareket edebilir, düşebilir ve kayabilir. Bu durum ciddi bir güvenlik tehlikesi oluşturur. Bina içerisindeki tesisat ve makineler deprem tehlikesi göz önüne alınarak yerleştirilmelidir. Acil çıkış yollarına konulan ve bu çıkışları kapatan malzemeler, asma tavanlar, duvar kaplamaları, güvenlik filmi ile kontrol altına alınmayan cam yüzeyler, aydınlatma cihazlarının düşmesi ya da kırılması, deprem anında dolap içlerindeki eşyaların düşmesi ve benzeri pek çok durum depremde ciddi yaralanmalara, maddi kayıplara ve ölümlere yol açar.
İş yerlerinde deprem anında yaşanacak hasarı minimuma indirmek için alınacak önlemler şunlardır:
- Çalışanlar için ilk yardım ve acil durum eğitimi sağlanmalıdır.
- Herhangi bir afet sırasında güvenli bölge oluşturmak için önceden toplanma bölgesi belirlenmelidir.
- Çalışanların deprem çantası hazırlaması sağlanmalıdır.
- Bina içerisinde masa ve dolap gibi ağır eşyalar sabitlenmeli, deprem sırasında devrilebilecek ve kırılabilecek eşyalar önceden tespit edilmeli gereken önlemler alınmalıdır.
- Yıl içerisinde düzenli olarak deprem tatbikatı yapılmalıdır.
- Acil çıkış yollarında ve merdivenlerde geçişi engelleyecek eşyalar bulundurulmamalıdır.
- Bina içerisinde kullanılan ağır malzemeler dolapların alt kısmına konulmalıdır. Çalışma alanlarında personelin üzerine devrilebilecek ağır malzemeler bulundurulmamalıdır.