İş sağlığında dijitalleşme

İş sağlığında dijitalleşme

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yayımladığı genelge ile bakanlık tarafından tescil edilen entegratör firmalara sağlanan web servisleri aracılığıyla, iş sağlığı ve güvenliği alanındaki verileri almaya başlamıştı. Çalışanların verileri 1 Temmuz 2018 itibariyle iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları tarafından elektronik ortamda bakanlığa gönderilmeye başlandı.

İş sağlığı ve güvenliği alanında devreye alınan İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS), İSG uzmanlarının oluşturduğu veriler üzerinden risk haritası hazırlayıp iş kazaları ve meslek hastalıkları için önceden uyarılarda bulunur. Şirketlerin İSG süreçleri bu şekilde daha kolay ve güvenli bir şekilde yönetilebilir. Çalışanın işe girişinden itibaren başlayan tüm iş sağlığı ve güvenliği süreçleri daha kolay bir şekilde yönetilerek şirketlerin çalışma koşulları iyileştirilir. Sistem üzerinden çalışanların işe giriş muayeneleri, iş değişikliği muayeneleri, iş kazası muayeneleri, uzun süreli istirahat sonrası işe dönüş muayeneleri, sağlık raporları gibi birçok veri kayıt altına alınır. Sistem, şirket içerisindeki tüm platformlarla entegre çalışarak iş akışını hızlandırır. Örneğin sağlık raporu alan çalışanın verileri insan kaynaklarına bildirilir.

 

İBYS nedir?

İş yerlerinde güvenli bir çalışma ortamı sağlamak ve kazaları önlemek amacıyla çıkarılan 6331 sayılı kanun gereği işletmeler denetim altına alınmıştı. İş güvenliği alanındaki eksiklerin giderilmesine yönelik çalışmaların başlatılmasının ardından, İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) geliştirildi. İBYS ile iş yerindeki riskler ve bu risklere yönelik alınan tedbirler, iş yerindeki sağlık hizmetlerinin yeterliliği, iş yerine ait bilgiler ve iş yerindeki makine ve ekipmanların kayıtlarına ulaşılabilir.

 

İyi bir İBYS yazılımında hangi modüller kullanılmalı?

İş yerleri İBYS ile kullandıkları yazılım sistemleri sayesinde bakanlık sunucularına elektronik ortamda bilgi gönderimi yapmaktadır. Bu nedenle her iş yeri bakanlık onaylı İBYS yazılımına sahip olmak zorundadır. İBYS yazılımları şirketlerin kurumsal kimliğine uygun olarak tasarlanmalı ve kurulmalıdır. İş yeri hekimleri ya da iş güvenlik uzmanları İBYS yazılımı üzerinde bulunan modülleri kullanarak veri girişi yapabilir ve çeşitli kontrollerini gerçekleştirir. İBYS yazılımı üzerinde bulunması gereken modüllerden bazıları şunlardır;

  • Personel Listesi
  • Aşı Takibi
  • Muayene Takibi
  • E-Reçete
  • Risk Analizi
  • Eğitimler
  • Eğitim Planlama
  • İş Kazaları
  • Kişisel Koruyucu Ekipmanlar

 

Next Story

Not Available

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.